• LifeStyle Zdrowie
  • Jak pokonać chorobę lokomocyjną?

Bardzo popularny ostatnio temat. Bądź silny, mocny i wieczny. Zajrzyj tutaj!

Jak pokonać chorobę lokomocyjną?

Postprzez magdalenka156 » Pn, 26 lipca 2010, 15:04

Choroba lokomocyjna to zaburzenia wywołane prędkością i przyśpieszeniami związanymi z ruchem pojazdu. Osoby cierpiące na chorobę lokomocyjną mogą również odczuwać jej skutki podczas huśtania się na huśtawce lub na karuzeli. Objawami choroby są nudności, zawroty głowy, migrena i osłabienie. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek dotyczących radzenia sobie z chorobą lokomocyjną.

Obrazek

Krok 1

Wypróbuj suplementy diety przeznaczone do stosowania u osób zagrożonych wystąpieniem choroby lokomocyjnej takie jak np. Lokomotiv, Boiron Cocculine, Heel Vertigoheel. O tego typu preparaty zapytaj w aptece. Kupując lek spytaj farmaceutę o jego działanie oraz skutki uboczne. Po niektórych lekach na chorobę lokomocyjną możesz czuć się bardzo senny (np. Aviomarin).

Krok 2

Unikaj patrzenia przez boczną szybę samochodu. Szybko zmieniające się obrazy spowodują nasilenie się objawów choroby. Unikaj również czytania w samochodzie i patrzenia pod nogi. Najlepiej jeśli będziesz patrzeć w jeden punkt gdzieś na horyzoncie.

Krok 3

Siedź na przednim siedzeniu obok kierowcy. Zwykle podczas jazdy przód samochodu mniej się kołysze niż tył.

Jeśli jedziesz autobusem wówczas unikaj miejsc znajdujących się bezpośrednio nad kołem. W autobusie wybierz miejsce obok okna aby można było patrzeć się na horyzont.

Krok 4

Napij się herbaty z imbirem, wsyp nieco rozdrobnionego imbiru do jedzenia lub napoju. Świeży imbir bardzo dobrze sobie radzi z nudnościami i innymi objawami choroby lokomocyjnej. Ważne, aby to był świeży imbir (korzeń) a nie gotowy imbir sproszkowany.

Krok 5

Jak poczujesz że robi ci się niedobrze zacznij żuć świeżego liścia mięty lub ewentualnie cukierka miętowego.

Krok 6

Nie jedz obfitych posiłków bezpośrednio przed ani w czasie podróży. Jeśli zacznie kręcić ci się w głowie zjedz krakersa. Nie możesz dopuścić do tego aby twój żołądek był całkiem pusty.

Krok 7

Noś na obydwóch rękach bransoletki przeciw chorobie lokomocyjnej. Zwykle zrobione są z bawełny lub nylonu. W każdej bransoletce znajduje się mały magnes. Opaski przeciw chorobie lokomocyjnej mogą być noszone przez cały dzień przez dorosłych i dzieci. Są całkowicie bezpieczne - ich działanie oparte jest na metodzie akupresury.

Krok 8

Zanim wyruszysz w planowaną podróż sprawdź działanie wybranych środków na chorobę lokomocyjną.

Źródło: tipy.pl
    Ostatnio edytowano Wt, 8 marca 2011, 11:43 przez Gosi@czek, łącznie edytowano 2 razy
    Powód: Poprawa przejrzystości postu
    Królowa swojego losu, księżniczka własnej bajki.
    magdalenka156
    Stały użytkownik

User

Punkty reputacji: 0

Reklama

Postprzez lanswchmurach » Pn, 30 sierpnia 2010, 19:36

Swietny artykuł. Ja gdy byłam mała miałam silną chorobę lokomocyjną, w samochodzie musiało być okno otwarte.Teraz nie, rzadko zdarzy mi się, że źle się czuję, i to tylko w autobusie, z samochodem mi przeszło. Ta choroba niby z czasem mija.
    Kiedyś miałam plastry poprzyklejane. Także polecam :) Po lokomotivie jest jeszcze gorzej, bynajmniej u mnie.
    lanswchmurach
    Rzadko na forum

User

Postprzez Przemo » Wt, 14 września 2010, 13:41

Również wypróbuje, dawniej jak byłem mniejszy to nie mogłem jechać samochodem dłużej niż 20-30minut, bo wymiotowałem, teraz jeżdżę często dłużej to daje radę, ale kiedyś to tabletki nie pomagały..
    Polecamy wszystkim darmowe Ogłoszenia Jasło
    Przemo
    Stały użytkownik

User

Mój automibil: brak

Postprzez Woshino » Wt, 5 października 2010, 14:01

Tak mi się przypomniało.. gdy byłem małym dzieciakiem w samochodzie na dłuższych trasach zawsze chorowałem. Na krótkich nie było problemu, ale gdy droga trwała powyżej 2 godzin to zaczynało się robić bardzo źle. Do tego było to dziwaczne bo gdy byłem naprawdę małym maluchem to jedynym sposobem żeby mnie uspokoić było wsadzić do samochodu i odpalić silnik. No i po dłuższym czasie wyjaśniło się, że moja choroba wynikała z czegoś zupełnie innego. Mój ojciec palił i to strasznie dużo. Po dłuższym czasie w samochodzie, w którym ojciec palił papierosa za papierosem robiło mi się słabo. Żadne otwarte okna nie pomagały. Wystarczyło ograniczyć ilość wypalanych papierosów.
    Woshino
    Często na forum

User

Powrót do Zdrowie